Familieopstellingen workshopSoms reageren we overdreven heftig of voelen we ons juist erg klein en bekneld. Als we zulke patronen opmerken, doen we ons best om onszelf te reguleren, maar daar worden we minder spontaan van en het vermoeit ons. In deze workshop, waarin familie opstellingen een rode draad zal zijn, onderzoeken we hoe dit komt. We volgen de bewegingen van onze ziel en lopen zo kans op het ervaren van verrassende oplossingen, wat veel krachtiger doorwerkt dan het bedenken ervan. Het is een twee-daagse voor mensen die gevochten hebben maar nog gevangen zijn in verwarrende en onvrije patronen en nu graag een volgende stap zetten.

Een stukje achtergrond

Van Wikipedia: Coaches die systemisch werken trachten middels het opstellen van iemands systeem van herkomst niet direct zichtbare relaties tussen familieleden en de eventuele knelpunten daartussen te herkennen, erkennen en zo mogelijk weg te nemen.

Een familieopstelling is een therapeutische sessie waarbij een deelnemer een vraagstuk inbrengt waar hij of zij helderheid over wil krijgen. Voor de hoofdrolspelers in dat vraagstuk, vaak familieleden van degene die het vraagstuk inbrengt, worden andere deelnemers uitgekozen als ‘representant’. Deelnemers krijgen door de vragende deelnemer een plaats in het vertrek ten opzichte van de andere deelnemers, deels geholpen door de begeleider.

Er ontstaat zo een tableau-vivant dat achterliggende aspecten van het vraagstuk laat zien, door de opgestelde mensen te ondervragen over hun gevoelens ten opzichte van elkaar en de situatie. Er komen verstrikkingen aan het licht (soms in eerdere generaties) die hebben geleid tot stagnatie in het huidige leven van de deelnemer. Vaak zijn die verstrikkingen onverwerkte gevoelens bij een persoon als gevolg van nare gebeurtenissen zoals het jong overlijden van een ouder of een kind, oorlogservaring, scheiding van ouders. Die onverwerkte gevoelens kunnen latergeborenen (kinderen) onbewust en onbedoeld belasten waardoor ze uit balans zijn.

Aan de hand van eenvoudige instructies van de begeleider, brengen de representanten beweging in de stagnatie en kan er rust komen tussen de personen die de representanten vertegenwoordigen.

De effecten van de sessie zijn soms op korte, maar vaak op lange termijn merkbaar. De methode wordt ook toegepast in organisaties, bijvoorbeeld om te onderzoeken waarom er stagnaties zijn in de ontwikkelingen van een organisatie of waarom bepaalde conflicten telkens terugkeren.

Toepassing

Ik pas familie opstellingen toe in workshops, maar kan elementer eruit aanbieden in coaching. Je zult merken dat door minder woorden en gedachten, de essentie van je vraagstellingen helderder aan het licht komt.